RU   UA

Загальні дієтичні рекомендації при захворюваннях печінки

Будь ласка, узгодьте Вашу дієту з лікарем.

ДІЄТА тривала — 1,5-2 роки.

Харчування дрібне 5-6 разів на добу, кожні 3-4 години.

Калорійність. Енергетичні потреби коливаються в межах від 1800-3800 ккал/добу і залежать від віку, ваги, фізичного навантаження. Розраховуються з потреб в 30-50 ккал/кг маси тіла3.

Куховарська сіль 6-8 грам на добу2.

Кількість рідини — до 3,0 л на добу2,3

Способи приготування їжі1,3 — відварювання, приготування на пару, тушкування у воді або овочевому бульйоні з видаленням соку, запікання в духовій шафі при температурі не більше 180 градусів. М'ясні і рибні блюда запікаються після відварювання. Борошно, сухарі і овочі не пасерують, кляр виключається. Вершкове і рослинні масла вводяться лише в готові блюда. Хліб — вчорашній. Яйця використовуються для приготування їжі, в основному білок. Протерта їжа за показаннями.

БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ ХАРЧОВІ ДЖЕРЕЛА

Білок 100-110 грамів на добу. При печінковій енцефалопатії — до 40 грамів на добу або 0,6  г/кг маси тіла на добу.

Низький вміст білка*: овочі (0,8-4,0 г), фрукти (0,4-2 г), молоко, кефір (2,8 г), сир (14-18 г), сири (23-28 г), масло (0 г), яйце (1 шт. — 6,3 г).

 

Високий вміст білка*:  хліб, макарони, крупи (7-11 г), бобові (21 г), горіхи (16 г), ковбасні вироби (10 - 12 г), риба (16 - 18 г), яловичина, телятина, птиця, кролик (18 -20 г), свинина (12-14 г).

*— Вміст білка в 100 г продукту, для всіх значень.

Жири 80-140 грамів на добу, з них 70% тваринних і 30% рослинних жирів. При жировій дистрофії печінки — до 80 грамів на добу. При затримці відтоку жовчі — до 150 грамів, з них 50% — рослинні жири. При жовтяниці — до 50-70 грамів на добу.

Низький вміст жиру— овочі, фрукти (крім оливок, авокадо); не здобний хліб, макарони, крупи, знежирене молоко, сир, кефір, м'ясо (грудка птиці, нежирної яловичини), риба (тріска, хек); яєчний білок; бобові (квасоля, горох, боби, сочевиця).

 

Високий вміст жиру— масло вершкове і рослинне, жирні сорти м'яса, птиці, риби, сало, копченості, жирні молочні продукти, сир, морозиво, хліб здобний, кондитерські вироби, випічка.

Вуглеводи 400-450 грамів, з них прості вуглеводи 50-100 грамів, не поєднувати з жиром. При ожирінні — 250-300 грамів на добу.

Прості вуглеводи— глюкоза, цукор, солод, молочний цукор, фруктовий цукор.

 

Складні вуглеводи— засвоювана (крохмаль зерна і картоплі) і незасвоювана клітковина, геміцелюлоза і пектини.

 

 

ВИКЛЮЧИТИ1,2,3:
  • Свіжий хліб, житній хліб, листкове і здобне тісто, пиріжки, торти, бісквіт, печиво.
  • Жирні сорти м'яса (свинина, баранина, качка, гусак), печінку, нирки, мізки.
  • Свинячий, баранячий, яловичий жир, маргарин, кулінарні жири, жирні сорти риби (білуга, кета, осетрина, севрюга), солону рибу, смажені блюда і приготовані на грилі.
  • М'ясні, рибні та грибні бульйони, окрошку, щі зелені, солянку.
  • Копченості в будь-якому виді, ковбаси.
  • Жирний сир, солоні й гострі сири, морозиво.
  • Яйця, зварені круто або смажені.
  • Бобові, гриби, щавель, шпинат, редис, редьку, цибулю, часник, квашену капусту, кислі фрукти і ягоди та фрукти, багаті клітковиною, горіхи.
  • Консерви, мариновані овочі та інші маринади.
  • Гірчицю, перець, хрін, прянощі.
  • Шоколад, халву, чорну каву, какао.
  • Всі алкогольні напої, пиво.
  • Газовані напої, квас.

 

РЕКОМЕНДОВАНО1,2,3:
  • Хліб вчорашньої випічки, сухарі, сухий бісквіт, галети.
  • Нежирні сорти м'яса (яловичина, кролик); птиці (курка, індичка); риби (судак, тріска, лящ, окунь, навага, сріблястий хек); рибу заливну на желатині; язик яловичий відварний.
  • Докторську ковбасу, молочні сосиски, нежирну шинку, вимочений оселедець.
  • Молоко і кисломолочні продукти, нежирний сир, сирні запіканки, ватрушки, ліниві вареники, суфле, негострі сорти сиру.
  • Розсипчасті та напів в'язкі каші з різних круп (вівсяна, геркулесова і гречана), приготовлені на воді та з додаванням молока, пудинги, відварну вермішель, макарони, запіканки і гарніри з круп та макаронних виробів.
  • Супи молочні, на овочевому відварі з крупами, макаронними виробами і овочами, фруктові, борщі, буряківник, щі зі свіжої капусти.
  • Яйця — 1 штука або 2 білка для приготування білкового омлету, білкові омлети 2-3 рази на тиждень.
  • Масло вершкове 25-30 г і рослинне масло 30-50 г в день. Масло вершкове і рослинне додають в готові страви, які не підсмажують.
  • Овочі, овочеві соки, гарніри з овочів — капуста цвітна, броколі, морква, гарбуз, кабачки, картопля, артишоки, фенхель, селера, зелений горошок, зелена квасоля, цибуля (після відварювання).
  • Зелень петрушки і кропу в невеликій кількості, лавровий лист, корицю, гвоздику, ваніль.
  • Солодкі сорти ягід і фруктів в сирому вигляді та у стравах, при гарній переносимості — лимон, чорну смородину; сухофрукти — чорнослив, курагу, інжир, родзинки.
  • Цукор, мед, варення, джеми із стиглих і солодких фруктів та ягід, мармелад, пастилу, зефір, фруктові і ягідні соуси.
  • Чай неміцний, відвар шипшини, фруктові, ягідні та овочеві соки, ягідні морси, компот, пюре, киселі.

 

Будь ласка, узгодьте Вашу дієту з лікарем.

 

Ссылки:

1 А.Н. Мартинчик, И.В. Маев, А.Б. Петухов «Питание Человека», Москва, ГОУ ВУНМЦ МЗ РФ, 2002

2 Под редакцией чл.-корр. РАМН Г.Е. Ройтберга «Метаболический синдром», Москва, МЕДпресс- информ, 2007

3 «Лечебное питание» А.А. Покровский, И.С. Савощенко, А.М. Ногалер и др. «Медицина», Москва, стр.27