Загальні дієтичні рекомендації при захворюваннях печінки
Будь ласка, узгодьте Вашу дієту з лікарем.
ДІЄТА тривала — 1,5-2 роки.
Харчування дрібне 5-6 разів на добу, кожні 3-4 години.
Калорійність. Енергетичні потреби коливаються в межах від 1800-3800 ккал/добу і залежать від віку, ваги, фізичного навантаження. Розраховуються з потреб в 30-50 ккал/кг маси тіла3.
Куховарська сіль 6-8 грам на добу2.
Кількість рідини — до 3,0 л на добу2,3.
Способи приготування їжі1,3 — відварювання, приготування на пару, тушкування у воді або овочевому бульйоні з видаленням соку, запікання в духовій шафі при температурі не більше 180 градусів. М'ясні і рибні блюда запікаються після відварювання. Борошно, сухарі і овочі не пасерують, кляр виключається. Вершкове і рослинні масла вводяться лише в готові блюда. Хліб — вчорашній. Яйця використовуються для приготування їжі, в основному білок. Протерта їжа за показаннями.
БІОЛОГІЧНО АКТИВНІ РЕЧОВИНИ | ХАРЧОВІ ДЖЕРЕЛА |
Білок 100-110 грамів на добу. При печінковій енцефалопатії — до 40 грамів на добу або 0,6 г/кг маси тіла на добу. |
Низький вміст білка*: овочі (0,8-4,0 г), фрукти (0,4-2 г), молоко, кефір (2,8 г), сир (14-18 г), сири (23-28 г), масло (0 г), яйце (1 шт. — 6,3 г).
Високий вміст білка*: хліб, макарони, крупи (7-11 г), бобові (21 г), горіхи (16 г), ковбасні вироби (10 - 12 г), риба (16 - 18 г), яловичина, телятина, птиця, кролик (18 -20 г), свинина (12-14 г). *— Вміст білка в 100 г продукту, для всіх значень. |
Жири 80-140 грамів на добу, з них 70% тваринних і 30% рослинних жирів. При жировій дистрофії печінки — до 80 грамів на добу. При затримці відтоку жовчі — до 150 грамів, з них 50% — рослинні жири. При жовтяниці — до 50-70 грамів на добу. |
Низький вміст жиру— овочі, фрукти (крім оливок, авокадо); не здобний хліб, макарони, крупи, знежирене молоко, сир, кефір, м'ясо (грудка птиці, нежирної яловичини), риба (тріска, хек); яєчний білок; бобові (квасоля, горох, боби, сочевиця).
Високий вміст жиру— масло вершкове і рослинне, жирні сорти м'яса, птиці, риби, сало, копченості, жирні молочні продукти, сир, морозиво, хліб здобний, кондитерські вироби, випічка. |
Вуглеводи 400-450 грамів, з них прості вуглеводи 50-100 грамів, не поєднувати з жиром. При ожирінні — 250-300 грамів на добу. |
Прості вуглеводи— глюкоза, цукор, солод, молочний цукор, фруктовий цукор. Складні вуглеводи— засвоювана (крохмаль зерна і картоплі) і незасвоювана клітковина, геміцелюлоза і пектини. |
ВИКЛЮЧИТИ1,2,3: |
|
РЕКОМЕНДОВАНО1,2,3: |
|
Будь ласка, узгодьте Вашу дієту з лікарем.
Ссылки:
1 А.Н. Мартинчик, И.В. Маев, А.Б. Петухов «Питание Человека», Москва, ГОУ ВУНМЦ МЗ РФ, 2002
2 Под редакцией чл.-корр. РАМН Г.Е. Ройтберга «Метаболический синдром», Москва, МЕДпресс- информ, 2007
3 «Лечебное питание» А.А. Покровский, И.С. Савощенко, А.М. Ногалер и др. «Медицина», Москва, стр.27